• Couperose

 • Rode vaatjes (couperose), we kennen het allemaal. Vaak laten ze ons ouder lijken en vinden we ze ontsierend. Gedurende het ouder worden, wordt het vaak alleen maar erger en breid het zich uit. Wat zijn deze vaatjes nou precies?

  Wat is couperose?
  Couperose zijn dunne, verwijde bloedvaatjes (haarvaatjes) in de lederhuid van wangen, neus of voorhoofd, die op smalle, rode draadjes lijken. Bloedvaatjes regelen de temperatuurswisseling in het lichaam. Als we het warm hebben, verwijden ze en kan warmte naar buiten. Samen met transpiratievocht koelt het de huid op deze manier af. Hebben we het koud dan vernauwen de bloedvaatjes zich en houden ze warmte vast. Als dit mechanisme verstoord raakt, verzwakt en verslapt het bindweefsel. Hierdoor ontstaat couperose. Hoe ouder je wordt, hoe meer elasticiteit van het bindweefsel en de haarvaatjes afneemt. De haarvaatjes zetten uit en ze komen steeds moeilijker terug in de oorspronkelijke vorm, totdat ze verwijd blijven.

  Dit wordt zichtbaar als couperose. Couperose is meestal erfelijk, maar het kan ook verergeren door zonbeschadiging. De schadelijke zonnestralen breekt bindweefsel af, waardoor de adertjes verslappen.

  Wat kan ik doen tegen couperose?
  Couperose is goed te behandelen met de PLS 3. Afhankelijk van de mate waarin deze bloedvaatjes zichtbaar zijn zullen enkele behandelingen nodig zijn om deze te verwijderen. Gemiddeld 2 a 3 behandelingen of meer.

  Naast couperose kunnen we nog andere vasculaire(vaat) aandoeningen behandelen zoals: rosacea, teleangiëctasieën en spinnaevi.