• Pigmentvlekkenzwangerschapsmasker of een puistje die een donkere verkleuring achter laat, allemaal ontsierende verkleuringen van de huid. Je huid lijkt minder fris en egaal. Naast rimpels, fijne lijntjes of verslapping van de huid wordt er steeds meer aandacht besteed aan pigmentatie. Pigmentvlekken lijken wel de nieuwe rimpel.

    Hoe ontstaan pigmentvlekken?
    Pigmentvlekken zijn het gevolg van een verstoorde aanmaak van melanine (pigment) in de huid. Het is een bruine kleurstof die wordt aangemaakt door pigmentcellen. Door kleine korreltjes pigment af te geven aan de buitenste laag van je opperhuid, krijgt je huid haar kleur. Onder invloed van zonlicht neemt het aantal werkzame pigmentcellen en de aanmaak van pigment toe: de huid wordt bruin. Bij een verstoring van dit proces, kunnen pigmentvlekken ontstaan. De zon speelt meestal dus een belangrijke rol. Maar ook aanleg, hormonale veranderingen en het gebruik van irriterende stoffen in cosmetica kunnen zorgen voor pigmentverschuiving. Wist je ook dat door wondjes/puistjes of krabben er pigmentvlekken kunnen ontstaan? Dit noemen we post inflammatoire hyperpigmentatie.

    Als Huidtherapeut ben ik gespecialiseerd in het behandelen van pigmentvlekken. Ik kan ik je helpen om pigmentvlekken minder zichtbaar te maken zodat je weer een egale huid krijgt. Ik kijk zorgvuldig naar je huid door middel van een huidscan, om het pigment goed in kaart te brengen. Vanuit daar kiezen we de beste passende behandeling.


    Wat kan je doen om pigmentvlekken te verminderen?

    Tip 1: Gebruik dagelijks een SPF, hoewel de zon niet altijd de oorzaak is van het pigment kan blootstelling aan zonlicht de huidverkleuring wel erger maken. Goede bescherming zoals het gebruik van een zonnebrandcrème met minimaal SPF 30, is dus ook bij deze pigmentvlekken belangrijk. Start je dag dus altijd met een crème met SPF.

    Tip 2: Exofliëren. Glycolzuur is bij voldoende hoge concentratie bewezen effectief in het verminderen van oppervlakkige pigmentvlekken. Laat je wel eerst goed adviseren of het gebruik van Glycolzuur geschikt is voor jouw huid!

    Tip 3: Gebruik een product die het enzym tyrosinase remt. Dat enzym is nodig voor de pigmentvorming. Bij toepassing van dergelijke stoffen wordt er minder pigment gevormd. De bestaande pigmentvlekken groeien langzaam uit, terwijl er een minder gepigmenteerde huid voor in de plaats komt.

    Tip 4: Gebruik Retinol en Vitamine C in je thuisregime. Bij voldoende concentratie bewezen effectief bij pigmentvlekken!

    Heb je last van pigmentvlekken? Stoor je jezelf hier ook aan? Maak dan eens een afspraak voor een gratis intake; met gratis huidscan en een vrijblijvend behandel en- product advies.