• Rode vaatjes (couperose) zijn dunne, verwijde bloedvaatjes die je met name ziet op de wangen, neus of voorhoofd die op smalle, rode draadjes lijken. Vaak vinden we ze ontsierend en laten ze ons ouder lijken. Bloedvaatjes regelen de temperatuurswisseling in het lichaam. Als we het warm hebben, verwijden ze en kan warmte naar buiten. Samen met transpiratievocht koelt het de huid op deze manier. Hebben we het koud dan vernauwen de bloedvaatjes zich en houden ze warmte vast. Als dit mechanisme verstoord raakt, verzwakt en verslapt het bindweefsel. Hierdoor ontstaat couperose. Hoe ouder je wordt, hoe meer elasticiteit van het bindweefsel en de haarvaatjes afneemt. De haarvaatjes zetten uit en ze komen steeds moeilijker terug in de oorspronkelijke vorm, totdat ze verwijd blijven. 

    Couperose is meestal erfelijk, maar kan ook verergeren door zonbeschadiging. De schadelijke zonnestralen breekt bindweefsel af waardoor de adertjes verslappen. 

    Er bestaan geen doeltreffende crèmes tegen bestaande couperose (echt niet). Wel kunnen kalmerende en ontstekingsremmende ingrediënten ervoor zorgen dat de roodheid wat minder opvalt. Maar rode vaatjes kun je niet weg smeren. Je kan het ontstaan van couperose wel beperken door dagelijks gebruik van een zonnebrandcrème. Scrubben raad ik je sterk af, natuurlijk is het verwijderen van dode huidcellen wel belangrijk, maar doe dit dan met een product op basis van fruitzuren (zonder korrel). Daarnaast wordt couperose verergerd door temperatuurswisselingen. 

    Gelukkig kan je gemakkelijk van je couperose afkomen! Met slechts enkele laserbehandelingen is couperose heel goed te behandelen. Het beschadigd de huid niet waardoor je niet dagen met korstjes hoeft rond te lopen. In sommige gevallen wordt de behandeling voor couperose (gedeeltelijk) vergoed. Bekijk hiervoor je polis.