• Ze staan weer voor de deur, de kerstdagen. Voor vele een een tijd van samen komen, gezelligheid én veel eten. Gezellig met elkaar aan tafel, lekkere dingen die je aanstaren en al die verleidingen die je tijdens deze dagen tegen komt. Natuurlijk wil je genieten van deze dagen en wil je jezelf ook niet alles ontnemen. Dat hoeft ook zeker niet. 
  Een goede tip die ik je kan geven is om bewuste keuzes te maken. Geniet je echt van elk moment of hapje wat weer onbewust naar binnen gaat? Stel je zelf ook eens de vraag; Waar geniet ik echt van? Dit helpt je keuzes te maken. Bedenk voor je zelf waar je echt van geniet. Op die manier maak je veel bewuster keuzes en zul je er meer van genieten. Want tijdens de kerstdagen hoort genieten er zeker bij!

  Hieronder geef ik je een aantal bruikbare tips, zodat je zeker niet extreem hoeft aan te komen. Het is zeker lekker om uitgebreid te tafelen met de kerstdagen. Het gevaar is alleen dat je vaak ongemerkt teveel eet en dat is zonde. Dit kun je voorkomen door:

  - Altijd goed en gezond te ontbijten en te lunchen om een goede start te maken van de dag.
  - Regelmaat vast te houden: 3 maaltijden en 2-3 tussendoortjes per dag.
  - De maaltijden iets kleiner te houden als je weet dat de tussendoortjes groter zijn dan normaal.
  - Beperk je koolhydraatinname bij het diner door geen of maximaal één opscheplepel pasta of aardappels op te scheppen. 
  - Drink water i.p.v. vruchtensap of wijn.
  - Maak een afspraak met jezelf welk lekkers je wel als tussendoortje neemt en wat niet.

  Je dag in balans
  Het avondeten is uitgebreid en energierijk. Eet de rest van de dag daarom calorie- en koolhydraatarm en eiwitrijk. Neem als lunch bijvoorbeeld een salade met magere vis of vlees en neem geen koolhydraatbron zoals brood. Ook een groentesoepje is een lekker lunchgerecht. Vind je luxe (warme) broodjes echt bij een kerstontbijt horen? Kies dan voor volkoren en bruine varianten. Roerei met gerookte zalm en bieslook is een heerlijk gezond en feestelijk ontbijt. Voeg de bieslook en zalm pas de laaste minuut toe.

  Ga je uit eten?
  In een restaurant zijn de desserts vaak rijk aan vet en koolhydraten. Kies daarom liever een voor- en hoofdgerecht i.p.v. een hoofd- en nagerecht en sluit de maaltijd af met koffie of thee.

  Ga je brunchen in een restaurant?
  Pak bij het buffet een salade, eiergerechten, magere vleeswaren en bruine broodjes. Neem thee/koffie te drinken en laat de jus d’orange liever staan. Deze is meestal extra gezoet en bevat dus veel koolhydraten.

  Eet je samen met familie/vrienden?
  Spreek dan af dat iedereen een gerecht meeneemt. Zo kun je zelf meebepalen wat op tafel komt en kun je dus een slank gerecht bereiden.

  Genoten van een heerlijk kerstontbijt of brunch? Kom in beweging en ga bijvoorbeeld een lekker stuk wandelen in de bossen.